سرزمین مادری

خوزستان

سرزمین مادری

خوزستان

غذاهای سنتی خوزستان

ماهی صبور

در انتخاب ماهی صبور دقت کنید که ماهی نه زیاد کوچک باشد و نه زیاد بزرگ، چون کوچک آن، زیاد تیغ دارد و بزرگ هم خوب پخته نمی شود...




مواد لازم برای آشپزی آکا :


ماهی‌ صُبور 2 عدد

سبزی‌ پلویی ‌ 300 گرم‌

سبزی ماهی گشنیز و شنبلیله کمی

پیاز متوسط 2 عدد

سیر 1 حبه‌

آب‌ تمر هندی ‌ نصف‌ لیوان‌

نمک‌ و فلفل‌ سیاه به مقدار لازم

رب‌ گوجه‌فرنگی‌ یک‌ قاشق‌ غذا خوری‌

طرز تهیه‌:
ابتدا داخل‌ شکم‌ ماهی‌ را تمیز می کنیم و می شوییم. فلس‌ ماهی‌ را لازم نیست جدا کنیم. بهتر است مقداری شیره خرما بر پوست ماهی بمالیم (ولی حتمی نیست) تا از سوختن آن به هنگام کباب کردن روی آتش، جلوگیری شود، چون پوست سوخته ی آن باعث ایجاد مزه تلخ می شود.

شکم ماهی را کاملا باز کرده و صاف می کنیم .‌مقداری‌ آب‌ تمرهندی‌ روی‌ شکم‌ ماهی‌می‌ریزیم‌ تا جذب‌ ماهی‌ شود. بهتر است مقدار شنبلیه خیلی کم باشد تا مزه ی سبزی ماهی تلخ نشود. سپس‌ سبزی‌ ماهی و سبزی پلویی راشسته‌ و خرد می‌کنیم‌. پیاز و سیر را نیز خرد می کنیم.

سیر و پیاز خرد شده را سرخ می کنیم. سپس با سبزی ماهی، سبزی پلویی و مقداری تمرهندی سفت مخلوط می کنیم. در مرحله‌ بعد فلفل‌، نمک‌ و بقیه‌ آب‌تمرهندی‌ را به‌ همراه‌ رب‌گوجه‌ فرنگی‌ به‌ بقیه مواد اضافه‌ کرده‌ و هم‌ می‌زنیم‌ و روی شکم‌ ماهی‌ می مالیم.

مخلوط به دست آمده را که روی شکم ماهی می گذارند، به زبان محلی " حشو " می گویند. هدف از این کار، خوشمزه شدن ماهی و جلوگیری از سوختن گوشت آن است.

سپس‌ ماهی‌ها را مانند تصویر به پشت (یعنی شکم باز شده ی آن رو به بالا باشد) داخل‌ توری‌ ‌قرار داده‌ و آن‌ را روی زغال کباب‌ می‌کنیم‌، و یا می‌توانیم‌ آنها را درون‌ فر گذاشته‌ و کباب کنیم.


چند نکته :
کسانی که در آپارتمان زندگی می کنند و امکان کباب کردن روی آتش برای آنها وجود ندارد، می توانند از فر برای کباب کردن ماهی استفاده کنند.

قدیم ها که تنورهای نانوایی سنتی وجود داشت، از این تنورها برای کباب کردن ماهی صُبور استفاده می شد.

در انتخاب ماهی صبور دقت کنید که ماهی نه زیاد کوچک باشد و نه زیاد بزرگ، چون کوچک آن، زیاد تیغ دارد و بزرگ هم خوب پخته نمی شود (به اصطلاح مغز پخت نمی شود).

ماهی صبور بهتر است نر باشد (ماده ی آن شکم پف کرده دارد).

ماهی تازه پوست براق و متمایل به طلایی دارد.

بهترین نوع ماهی صُبور، متعلق به بهمنشیر آبادان است



قلیه ماهی :

جنوب ایران و خصوصا خوزستان , دارای غذاهای محلی است که با توجه به مقضیات آب و هوایی و نوع مواد غذایی که در این منطقه موجود می باشند این نوع غذاها در طی سالهای متمادی شکل گرفته اند . شاید مشهورترین آنها " ماهی صبور " باشد که غذای سالم ساده و بسیار مقوی است . غذای دیگری که زیاد معمول است : قلیه ماهی است که نوعی خورش است که بجای گوشت قرمز از گوشت ماهی و به همراه سبزیها یی مانند گشنیز و شنبلیله برای درست کردن ان استفاده می شود .

قلیه ماهی به این علت که از گوشت ماهی بجای گوشت قرمز استفاده می کند که نه تنها ضررهای گوشت قرمز را ندارد ، بلکه دارای فواید بسیاری است.بلکه فوائد زیادی دارد از جمله اینکه کلسترول بد خون را کاهش داده و کلسترول خوب HDL را افزایش می دهد . خوردن غذاهایی چون قلیه ماهی مانع از بروز بیماریهای قلبی می شود ضمن اینکه زندگی در شرایط سخت و گرما و رطوبت طاقت فرسای جنوب نیاز به خوردن مواد غذایی دارد که بتواند این اثرات مخرب را جبران کند و ماهی از این نظر خیلی مفید است .

قلیه ماهی را می توان به همراه پلو صرف کرد . برای قلیه ماهی بهتر است از ماهی سنگسر یا هامور استفاده شود.



موادی که برای تهیه قلیه ماهی لازم است :

یک کیلو( شوریده- سنگسر- هامور)

ماهی پوست گرفته و پاک شده

یک کله

سیر

300 گرم(مقدار شنبلیله کم باشد تا تلخ نشود )

سبزی( گشنیز و شنبلیله)

یک بسته

تمرهندی

یک عدد متوسط

پیاز

به مقدار لازم

زردچوبه و نمک

یک قاشق چایخوری

پودر فلفل قرمز

یک قاشق غذا خوری و یا یک فنجان آب گوجه فرنگی

رب گوجه فرنگی

روش درست کردن قلیه ماهی :

ماهی های : شوریده- سنگسر- هامور و حلوا سیاه برای تهیه این غذا مناسب هستند.چون این ماهی ها خار کمتری دارند و ماهی قلیه ماهی نباید خارهای ریز داشته باشد . ماهی را به تکه های کوچک تقسیم می کنیم و سپس آنرا می شوییم . ماهی که برای قلیه ماهی استفاده می کنیم بایستی بدون استخوان باشد

سبزی این خورش شامل شنبلیله و گشنیز، هر کدام یه میزان 150 گرم می باشد. می توانید مقدار شنبلیله آن را کمتر کنید .

پیاز خرد شده را با 3 قاشق سوپخوری روغن، کمی تفت می دهیم. سپس سیر و شنبلیله و گشنیز خرد شده، را با آن کمی تفت می دهیم. ماهی را با کمی زردچوبه و نمک، به همراه سبزی ها تفت می دهیم. بعد شیره تمرهندی و رب گوجه فرنگی را اضافه کرده و قلیه ماهی را با شعله ملایم به مدت 30 دقیقه می پزیم. و به این ترتیب غذا آماده می شود . همانطوریکه گفته شد قلیه ماهی را می توان به تنهایی و با نان مصرف کرد ولی بهتر است مقداری پلو تهیه شود تا یصورت پلو و خورش مصرف شود .




کبه عربی خوزستان

طرز تهیه :

ابتدا برنج ها را با مقداری آب می گذاریم تا روی حرارت ملایم بپزد .تا حدی که برنج ها مثل برنج شیر برنج شود .اگر آبش خشک شد باز هم آب اضافه کرده تا خوب بپزد و وقتی خوب پخت و له شد و آبی برایش باقی نماند. آن را کنار می گذاریم تا سرد شود. از طرف دیگر سیب زمینی را با رنده ریز رنده کرده و با برنج ها مخلوط می کنیم. اگر بخواهیم کبه یک دست تری داشته باشیم این مواد را با چرخ گوشت با هم چرخ می کنیم. سپس یک عدد تخم مرغ و کمی نمک و زرد چوبه را به مواد اضافه کرده و ورز می دهیم .مواد آماده شده را کنار می گذاریم و رویش را می پوشانیم تا مواد داخل کبه را درست کنیم.

ابتدا پیاز را خرد کرده با مقداری روغن تفت می دهیم و فلفل و کاری را همراه با گوشت به آن اضافه کرده و تفت می دهیم. رب را هم به مواد اضافه کرده و آخر سر هم زرشک و خلال بادام و در صورت تمایل خلال بادام را به آن اضافه می کنید. در ظرفی جدا گانه سفیده تخم مرغ را از زرده جدا کرده و کمی با چنگال می زنیم .در یک سینی مقداری آرد ریخته تا کبه های آماده را داخل آن بگذاریم. گلوله ای تقریبا به اندازه نارنگی از مواد برنج وسیب زمینی برداشته و وسط آن را گود می کنیم .از مواد گوشتی آماده داخل آن می ریزیم و کبه را می بندیم و به صورت بیضی در می آوریم. سپس در سفیده تخم مرغ می غلتانیم و روی ظرف آرد پاشیده می گذاریم. برای سرخ کردن از ماهیتابه نچسبی که تقریبا روغن زیادی را در آن ریخته ایم، استفاده می کنیم .وقتی روغن داغ شد روی کبه ها می توانیم کمی آرد بپاشیم تا از چسبیدن یا وارفتن جلوگیری کنیم. فقط دقت داشته باشید برای چرخاندن کبه ها عجله نکنید تا باعث بازشدن آن ها نشوید قبل از سرخ کردن می توانید کبه را بعد از سفیده در آرد سوخاری همراه با آرد بغلتانید .در اصل کبه با کشمش درست می شود ولی چون بعضی ها طعم کشمش را دوست ندارند به جای آن از زرشک استفاده کردیم.


سمبوسه آبادان

خوبی سمبوسه اینه که سلیقه ایه. هر کسی یه مدلی درست میکنه. مثلا جنوبی ها فقط سیب زمینی و جعفریش میکنن. ولی مامان من یه مدل دیگه یادمون داده که خیلی خیلی هم خوشمزه است.

مواد لازم :

پیاز و فلفل دلمه ای و گوشت -چرخکرده- سرخ کرده

سیب زمینی سرخ کرده (و یا آب پز و رنده شده)

و زرشک که طعم دهنده اصلی سمبوسه است

نمک، زردچوبه، ادویه و رب گوجه هم فراموش نشه

نیاز نیست کار خاصی بکنین. کافی است مطمئن شوید همه مواد لازم سرخ شده اند و با هم مخلوطشون کنین. حالا قسمت اصلی کار رسیده و اون پیچیدن نونه. یه نوار نون (عرضش دست خودتونه ولی حتی المقدور طولش 3-4 برابر عرضش باشه) را برداشته و مواد مخلوط شده را به صورت مثلثی گوشه نون میریزین. روش تا کردن به صورت روبرو میباشد :

البته به سلیقه خودتان و میزان نونی که میخواهید بخورید مربوط میشود. شما میتوانید به تعداد زوج بار اضافه تر ادامه نوار را تا بزنید. ولی به یاد داشته باشید همیشه یه گوشه ته آن اضافی نگه دارید تا بتوانید گوشه نون رو وارد قسمت پیچیده شده بکنید تا سمبوسه موقع سرخ شدن از هم باز نشود. (مرحله 6)

راستی من امروز پنیر پیتزا هم روش ریختم که کلی خوشمزه تر شد.

الان نوبت این رسیده که سمبوسه های پیچیده شده رو سرخ کنین. همون طور که میدونین نون به مقدار خیلی زیادی روغن به خود جذب میکنه و زود سرخ میشه. پس به دو مورد توجه داشته باشید : برای اینکه غذای چرب و سنگینی نداشته باشید حتما روغن رو کم کم به اون اضافه کنین. و دوم اینکه همیشه چک کنین و مواظب باشین نان سمبوسه زیادی برشته نشه.

به همین سادگی، به همین خوشکلی، به همین خوشمزگی، پودر کیک رشد!!

 

فلافل

نخود از اصلى ترین مواد تشکیل دهنده فلافل است که پروتیین گیاهى به عنوان ماده اصلى آن به ساخت و نگهدارى استخوان هاى بدن کمک مى کند. نخود همچنین داراى فیبر محلول است که بهترین تنظیم کننده دستگاه گوارش و تسهیل کننده گردش خون در بدن است.
زمانى فلافل ارزش غذایى مطلوب را دارد که به هنگام تهیه آن از مواد اولیه سالم و تازه استفاده شود.

فلافل خانگى

تدارک و تهیه مواد اولیه و پخت فلافل در آشپزخانه شما چندان دشوار نیست و به زحمتش مى ارزد.
مواد لازم: نخود آبگوشتى: نیم کیلو، سویا: یک بسته کوچک، سیب زمینى: یک عدد بزرگ، پیاز: ۲ عدد درشت، تخم مرغ: ۴ عدد، نمک و زردچوبه و فلفل قرمز: به دلخواه، رب گوجه فرنگى: ۳ قاشق غذاخورى، سرکه به مقدار لازم، روغن مایع: ۴ قاشق غذاخورى.
شیوه پخت: از شب قبل نخود را خیس کرده و تا هنگام مصرف چند بار آب آن را عوض کنید. سویا را هم در ظرفى ریخته و روى آن آب گرم بریزید و به مدت یک ساعت کنار بگذارید. سپس در آبکش ریخته و پس از شست وشو اجازه دهید آبش کشیده شود. اکنون پیازها، سیب زمینى خرد شده، سویا ونخود را در چرخ گوشت و یا خردکن بریزید. مخلوط شما براى افزودن تخم مرغ، ادویه و نمک و فلفل آماده است. چنان چه قالب فلافل در اختیار ندارید، به اندازه یک گردو از مایه بردارید و هر دو طرفش را در روغن مایع سرخ کنید. براى تهیه سس رب گوجه فرنگى، سرکه، نمک و روغن مایع را با هم مخلوط کنید به طورى که کمى سفت شود. خوردن کاهو، سبزى خوردن و یا ترشى تازه به ویژه لیته بادمجان به همراه فلافل هاى داغ، خالى از لطف نخواهد بود. به شرطى که از نان هاى ساندویچى مانند باگت هاى معروف به فرانسوى هم استفاده کنید.

فلافل (غذای جنوبی)

ویژه ماه مبارک رمضان

مواد لازم:

نخود خام 1 پیمانه (از شب قبل خیس کرده و فردا صبح آسیاب میکنیم)

جعفری 2 قاشق غذاخوری

ادویه مخلوط 1 قاشق چایخوری

بکینگ پودر 1 قاشق چایخوری

آرد لپه 2 قاشق غذاخوری پر

سیب زمینی 2 عدد پخته و رنده شده

طرز تهیه:

نخود را در ظرف میریزیم سیب زمینی، بکینگ پودر و آرد لپه را در ظرف میریزیم و ورز میدهیم مقدار خیلی کمی آب برای انسجام مواد اضافه میکنیم نمک و فلفل و ادویه را هم اضافه میکنیم هرچه فلفل بیشتر باشد این غذا خوشمزه تر میشود اما اگر دوست نداشتید میتوانید کمتر استفاده کنید خوب ورز میدهیم مواد را به هر اندازه و شکلی که دوست داشته باشیم در دست درست میکنیم و در روغنی که داخل ماهی تابه داغ شده سرخ میکنیم بعضیها فلافل را داخل روغن زیاد سرخ میکنند یعنی به حالت شناور اما ما اینجا با روغن کم سرخ کردیم.

*جعفری اگر دوست داشتید میتوانید از گشنیز هم استفاده کنید به همراه جعفری.

**آرد لپه برای اسنجام مواد است و به جای تخم مرغ استفاده میشود.

*** نخود دارای هورمون زیادی است که برای خانمها خیلی مفید است.

پودرانبه2 قاشق غذاخوری ( از عطاری )
رب گوجه فرنگی1 قاشق غذاخوری
سرکه 4/1 پیمانه
آب به میزان لازم
نمک وفلفل به میزان لازم

طرزتهیه سس فلافل:
رب گوجه فرنگی - پودرانبه - سرکه- نمک وفلفل رادرظرفی ریخته کم کم آب اضافه کرده به حدی که بصورت سس رقیقی شود ، سپس روی حرارت قرارداده تا بجوشد و مقداری غلیظ شود .

فلافل گلولهٔ سرخ شدهٔ نخود پخته و ادویه‌جات است. این غذا زاده شده در فلسطین است در خاورمیانه و اسرائیل زیاد استفاده می‌شود و از غذاهای جنوب ایران به ویژه خوزستان و شهر آبادان است. پس از رویداد جنگ ایران و عراق

غذاهای محلی دزفول
گرچه همگان از نام بردن غذاهای محلی دزفولی بی نیاز ند و همگی نام آنها را میدانند . از طرفی هر خانم خانه داری بهتر از هر نگارنده می تواند غذا ها را نام ببرد وحتی درست کند، اما منظور ازاین نوشته ها تنها نام بردن وطریقه طبخ غذاها نیست ، بلکه منظور تدبیری است که در بوجود آمدن این غذاها از گذشته های بسیار دور در نظر گرفته شده است که چرا چنین غذاهایی ابداع شده است ، چرا که دیدگاهی هوشمندانه و دانشمندانه در خلق این غذاها وجود داشته که بسیار آگاهانه تمامی اجزاء غذاها در کنار هم در نظر گرفته شده اند که وجود هیچ کدام از آنها بی حکمت نیست که در اینجا به چند نمونه از غذاهای محلی دزفول اشاره میکنیم .
اوپیوزی ( اشکنه(
مواد لازم :
پیاز ، نان خشکیده، دانه خشک انار،ادویه (فلفل، نمک، زردچوبه)
طرز تهیه:
ابتدا پیاز را خرد کرده و بعد آنرا سرخ میکنیم ، وقتی پیاز سرخ شد به آن آب و ادویه را اضافه می کنیم و نان خشکیده را تکه کرده و در آن میریزند و بعد میگذارن تا بپزد و جا بیفتد ( در ضمن میتوان بجای دانه انار ، رب انار هم اضافه کرد .

برونی( صندلی سلطون(
مواد لازم:
باقلا، سیر،لیمو عمانی، فلفل و زرد چوبه
طرز تهیه :
ابتدا باقلای خشک را از پوست جدا کرده ، سپس آنرا درآب روی اجاق میگذارند ، سپس مقداری سیر به آن افزوده و بعد از آن فلفل و زردچوبه ومغز لیمو عمانی را به آن اضافه کرده و بعد آنرا هم زده و پس از اینکه کاملاًپخت آنرا با گوشکوب له میکنند تا کاملاً صاف و یکدست شود وبعد میتوان آنرا میل کرد.

برشک
مواد لازم :
آرد ، روغن، شکر، زعفران
طرز تهیه:
روغن را داغ کرده و بعد آرد را به آن اضافه می کنند وآن را سرخ کرده، آب و شکر زعفران را نیز به ان اضافه می کنند. این غذا بیشتر برای زن زائو خوب است .

حمیس توله
مواد لازم :
توله ، دانه انار خشک شده و رب انار ،پیاز و ادویه
طرز تهیه :
برای تهیه این غذا ابتدا توله را خرد کرده و بعد آنرا در آب روی اجاق می گذارند تا بپزد سپس آب آنرا جدا کرده و بعد پیاز را سرخ کرده و بعد دانه های انار را به آن اضافه می کنند سپس توله پخته شده رادر ماهیتابه سرخ کرده و بعد رب انار را به آن اضافه میکنند .

بنگو( ماست و خیار(
مواد لازم :
خیار، ماست، نمک، پیاز،پونه
طرز تهیه :
ابتدا خیار وپیاز را پوست گرفته و خرد می کنند و بعد کمی نمک به آن می افزایند و بعد ماست و پونه را به آن اضافه کرده سپس با هم مخلوط میکنند و بعد از آن میل میکنند.

ماسووا
مواد لازم :
گوشت ، نخود ، برنج شوید وحلبه (شمبلیله) ، ماست
طرز تهیه :
اول نخود و گوشت را با هم پخته بعد یک پیمانه برنج را به آن اضافه می کنند تا بپزد بع مانند حلیم خوب کوبیده شده سپس شوید و حلبه را خورد کرده و به آن اضافه می کنند ، بعد از آن حدود یک کیلو ماست یا بیشتر رابه آن اضافه کرده میگذارند مدتی روی اجاق گاز بماند سپس سیر و پیاز داغ شده را به آن اضافه میکنند.

آش ارده
مواد لازم :
برنج، ماش، شیره کنجد ( ارده) ، شیره خرما ( سیلون(
طرز تهیه :
ابتدا ماشها را پخته و برنج را بعد از اینکه آبکش کردند ماش را در آن میریزند و آنرا میگذارند تا دم بکشد. بعد از اینکه برنج کاملاً پخت آنرا درون سینی بزرگی ریخته و سپس ارده را کم کم روی آن میریزندو هم میزنند ، سپس آن را به همراه شیر? خرما تناول می کنند.

شلّی ارده
مواد لازم :
برگ چغندر، چغندر، ماش، برنج، روغن، شیره کنجد ( ارده (
طرز تهیه :
چغندر و برگ چغندر را ابتدا خرد کرده و سپس آب پز کرده، ماش و برنج را به آن اضافه می کنند و می گذارند تا کاملاً پخته شود بعد از پختن کامل در ظرف ریخته و روی آن شیره کنجد (ارده) می ریزند و تناول می کنند.

باقله توحه
مواد لازم :
باقله سبز، سیر، نمک.
طرز تهیه :
باقلای سبز را همراه با غلاف آن در آب گذاشته و می پزند بعد از آن سیر را خرد کرده و در روغن نسبتاً زیادی سرخ می کنند و بعد روی باقلای پخته می ریزند و آنرا با نارنج و پیاز تناول می کنند.

حریسه (حلیم(
مواد لازم :
گندم(مخصوص حلیم)، گوشت، چربی دمبه ی گوسفند.
طرز تهیه :
گندم دو تکه شده را در آب خیسانده و می گذارند یک تا دو ساعت بماند، سپس آب گندم ها را دور ریخته و به همراه گوشت و دمبه در قابلمه می ریزند تا بپزد، وقتی که پس از یک تا دو ساعت پخت مقدار کمی نمک به آن اضافه کرده و با گوشت کوب یا همزن آنرا می کوبند و به هم می زنند، اگر آب آن کم بود یا سفت بود مقداری شیر یا آب به آن اضافه می کنند، آنقدر باید آنرا هم بزنند تا گندم ها در آن مشخص نباشند سپس با توجه به ذائقه ی خود آنرا با دارچین و روغن یا شکر میل می کنند. طبع این غذا گرم می باشد.

شوربا
مواد لازم :
برنج، مرغ، گوجه، سیب زمینی.
طرز تهیه :
ا بتدا مرغ را در آب پخته سپس سایر مواد را به آن می افزایند، مقدار برنج باید کم باشد و کلاً غذا به صورت آبکی و رقیق درست می شود، چیزی شبیه سوپ امروزی و بیشتر غذای مورد استفاده برای بیمار است.

طبع سرد و گرم غذا یعنی چه ؟
موادی که سوخت و ساز بدن را بالا می برند در حقیقت (طبع گرم) و موادی که ذخیره غذا را در بدن بالا برده و سوخت و ساز را پایین می آورند (طبع سرد) دارند. مثلاً غذاهایی چون پلو ماش با شیره کنجد و شیره خرما( آش ارده ) به دلیل طبع گرمش در زمستان و از خاکشیر و سکنجبین به دلیل طبع سرد و خنک در تابستان به صورت شربت استفاده می کنند.


چند نمونه از جنبه های درمانی یا خاصیت دارویی غذا ها
• ترکیب ماست و پونه جهت درمان شخصی که اسهال دارد.
• خوردن پیاز و ترشی جات برای شخصی که انگل دارد.
• خوردن بعضی از مواد تلخ مانند خیار تلخ برای دفع انگل.
• خوردن غذاهایی چون آب کبوتر و آب گنجشک جهت رفع سردی و ایجاد گرمی مناسب می باشد.

قلیه تخم مرغ

تخم‌ مرغ‌: 5 عدد
آرد گندم‌: 1 استکان‌
سبزی‌ ماهی‌ (گشنیز - شوید): نیم‌ کیلو
پیاز و سیر: به‌ میزان‌ لازم‌
تمرهندی‌: 1 قاشق‌ غذاخوری‌
نمک‌ و زردچوبه‌: به‌ میزان‌ لازم‌
گرد لیمو: به‌ میزان‌ لازم‌
روغن‌: به‌ میزان‌ لازم‌

طرز تهیه‌:
ابتدا سیر کوبیده‌ شده‌ را درون‌ روغن‌ سرخ‌ کرده‌و پیاز خرد شده‌ را نیز به‌ آن‌ اضافه‌ می‌کنیم‌. سبزی‌ماهی‌ خرد کرده‌ را به‌ سیر و پیاز سرخ‌ شده‌ اضافه‌کرده‌ و خوب‌ هم‌ می‌زنیم‌ تا تمام‌ مواد سرخ‌ شوند،آنگاه‌ تخم‌مرغ‌های‌ زده‌ شده‌ را نیز به‌ آن‌ اضافه‌نموده‌ و به‌ همراه‌ رب‌گوجه‌فرنگی‌ با مواد به‌خوبی‌ هم‌ زده‌ و مخلوط می‌کنیم‌. در مرحله‌ بعدتمرهندی‌ را به‌ مواد افزوده‌ و آرد گندمی‌ را که‌در اختیار داریم‌ را در آب‌ حل‌ کرده‌ و به‌ مواداضافه‌ می‌کنیم‌.
،گمنه)gemneh(
مواد لازم: بلغور گندم، آب و ترشی ناردن
طرز تهیه: بلغور گندم و آب را در ظرفی ریخته و حرارت می دهند تا خوب جا بیفتد، سپس مقداری ترشی ناردون برای طعم دار شدن به مواد افزوده می شود و در پایان خوراک را به همراه پیاز داغ ط
بخ می نمایند.

آش توله
توله نوعی گیاه با برگهای نسبتا پهن است که در پاییز و زمستان در بیشتر مناطق خوزستان می روید. برنج، نمک و روغن از مواد لازم جهت تهیه آش توله می باشد. پس از شستن و خرد کردن برگه های توله آن را در آب در حالِ جوش ریخته و نیم پز می کنند. برنج را به آن می افزایند. پس از آبکش کردن برنج، که با توله مخلوط شده است، آن را دم می کنند. به آش توله نارنج یا لیمو خشک اضافه می کنند. در بعضی مناطق مانند رداده آش توله را با دوغ و آرد تهیه می کنند. بدین صورت که توله را به جای آب در دوغ می جوشانند. در شوش توله را همراه با سیر در پیاز داغ سرخ می کنند. از ساق توله هم برای پخت آش توله استفاده می کنند.

او باقله
،o baqele
باقلای ِ خشک را می سایند، همراه با نمک و فلفل در آب ریخته، می پزند. هنگامی که باقلا پخته شد، در آن تکه های نان ریخته و می خورند.

،کشکینه
kaŠkina
گندم را بلغور کرده و دوغ را می جوشانند تا سفت شود که به آن ترخینه می گویند. ترخینه را گلوله گلوله کرده، خشک می کنند. ترخینه را معمولا در تابستان می پزند تا در زمستان استفاده شود. برای پخت کشکینه، به مقدار لازم ترخینه را در پیاز سرخ می کنند.
معرفی یک نوع نان سنتی در ایذه(منطقه بختیاری نشین)

نان کلگ
،kalg
نانی که از آرد بلوط تهیه شود، نان کلگ نام دارد. بلوطهای تهیه شده را پس از پوست کندن و خشک کردن در زیر نور آفتاب به وسیله آسیابهای محلی آرد نموده و آرد را داخل سبدی می ریزند و چند گونی روی آن می گذارند. سپس این ظرف را بر سر راه جریان آب قرار می دهند. با این روش تلخی آرد بلوط در مدت 4 الی 5 روز کشیده می شود. با همین آرد، خمیری فراهم شده و نان بلوط بر روی تاوه پخته می شود.غذاهای سنتی اعراب خوزستان
انواع غذا شامل: قلیه ماهی،ماهی صُبور، ماهی شور، برنج، قوزی، میگو پلو، کُبه
انواع شیرینی شامل: لیگمات، معسل، شعث، مهلبیه، شَعریَه
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد